Tápanyaghiány miatti hajhullás

Hajhullás tápanyaghiány következtében

A hajhagymáink a test legaktívabban osztódó sejtjei közé tartoznak. Ebből kifolyólag itt egy igen nagyfokú anyagcsere forgalom zajlik, melyhez a szervezetnek tápanyagokra  (elsősorban vasra, zsírra és szénhidrátra), vitaminokra és nyomelemekre van szüksége. Mivel a szervezet a legtöbb esetben nem képes ezeket az anyagokat elraktározni, ezért folyamatos ellátásra van szükség belőlük.

Általános tápanyaghiány miatti hajhullás

Tápanyaghiány nagyon sok esetben fordul elő éhező gyerekeknél. Ezen kívül tápanyaghiányt válthatnak ki parazitás megbetegedések és a szervezet egyéb tápanyagfelvételt akadályozó megbetegedései (például egy bélműtétet követően). Mindezek fogyáshoz és végül a testszőrzet, illetve a haj kihullásához vezetnek. Tápanyaghiány tüneteit válthatja ki a súlyos alkoholizmus és az egyoldalú diéta is. Ezen kívül drasztikus hajhulláshoz vezethetnek az elsősorban fiatal nőknél előforduló evési zavarok, mint az anorexia vagy a bulémia is.

Vitaminhiány

A biotin (B-7 vitamin, H-vitamin) és a B-vitamin komplexumok felelősek az egészséges haj és köröm felépítéséért.

Biotin-hiány léphet fel túlzott mennyiségű tojásfehérje fogyasztása esetén, mivel a benne lévő anyagok akadályozzák a biotin felszívódását. Ennek kivédésére illetve kezelésére ajánlott máj, hüvelyes növények, búzacsíra, élesztő, dió- és mogyorófélék fogyasztása.

A B-vitaminhiány többnyire egy komplex állapot, mely a B-vitamin családjába tartozó több vitaminra valamint ásványi anyagra is vonatkozik. A B-vitaminhiányt hasonlóan a biotin hiányhoz teljes kiőrlésű gabonanövények, búzacsíra, korpa, hús, máj, tej és hüvelyesek fogyasztásával lehet kezelni illetve megelőzni.

A C-vitaminhiány súlyos esetben skorbuthoz vezet fogínyvérzéssel és teljesítménycsökkenéssel kísérve. A folyamatos vérzéssel együtt pedig vashiány léphet fel. Ennek kezelésére ajánlott sok gyümölcsöt, káposztát (nyers formában), karalábét és retket fogyasztani.

Az A-vitaminhiány elsősorban látási problémákat, kiszáradt bőrt és hajnövekedési zavarokat okozhat, de emellett túladagolása is hajhulláshoz vezethet. Elegendő mennyiségű A-vitaminhoz juthatunk máj, vaj, zsíros sajt, sárgarépa, spenót, leveles káposzta, cikória és brokkoli fogyasztásával.

Ásványianyag hiány miatti hajhullás

Minden egyes táplálékot alkotó összetevő szorosan kiegészíti egymást a szervezetre gyakorolt hatásában. A vas, a réz illetve a C-vitamin például együttesen hatnak a hajnövekedés folyamatára.

Vashiány alakulhat ki nagy mennyiségű vérveszteség (pl. erős havi vérzés esetén vagy komolyabb műtétet követően), illetve vashiányos táplálkozás (pl. vegetáriánus étkezés, gyomorbetegség miatti tápanyag felszívódási problémák, terhesség idején megnövekedett vasszükséglet) esetében. Vashiányos megbetegedés esetén sok húst, halat, C-vitaminban gazdag ételt kell fogyasztani.

A rézhiány szintúgy káros hatással van a hajra, mivel a haj elvékonyodásával, töredezésével járhat. Rézben gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabliszt, a búzacsíra, a hüvelyes növények, a szárított gyümölcsök, a mogyorófélék, a napraforgó magok, a máj és az élesztő.

Cinkhiány főképp a vegetariánus étrendet folytatóknál léphet fel, mivel cinket elsősorban a hús, sajt, tej és tojás ételek tartalmaznak. A cinkhiány bőrgyulladáshoz, nehezen gyógyuló sebekhez és hajhulláshoz vezethet.