A kopaszodás kezelése gyógyszerekkel

Kopaszodás kezeléseA közönséges kopaszodás (androgén alopecia), vagy egyéb ismertebb nevén “férfias típusú hajhullás” a magyar lakosság igen jelentős részét érinti. Nevétől eltérően a kopaszodás nem csupán a férfiak esetében jelentkezik, de nőknél is egyre gyakoribb jelenség. Noha a kopaszodás genetikailag meghatározott, azonban hormonális jellege miatt léteznek rá gyógyszeres kezelési lehetőségek. Fontos leszögezni, hogy szándékosan kezelésről beszélünk és nem gyógyításról, hiszen ezek a gyógyszerek kizárólag a kezelés időtartama alatt fejtik ki hatásukat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA) jelenleg kizárólag két kopaszodás elleni szer használatát hagyta jóvá. Ez a minoxidil és finaszterid.

Minoxidil kezelés

Habár hatásmechanizmusa lényegében ismeretlen, a minoxidil úgy tűnik alkalmas arra, hogy a haj anagén fázisát meghosszabbítsa és javítja a hajhagymák vérellátását. Az új, felélesztett hajszálak megjelenése a minoxidil esetében a fejtetőn sokkal látványosabb, mint a frontális területeken, ugyanakkor hatása csak 4 hónapos kezelés után jelentkezik. A külsőleges kezelést folyamatosan alkalmazni kell, mert a minoxidil kezelés felfüggesztését követően igen hamar visszaáll a haj eredeti, kezelés előtti állapota.

Elsősorban azon betegek reagálnak legjobban a minoxidil kezelésre, akiknek nemrégiben kezdődött a kopaszodása és még viszonylag kis területet érint. A minoxidil 2%-os és 5%-os oldat formájában kerül forgalomba, mely közül az 5%-os minoxidil oldat lényegesen hatékonyabb. Egy férfiak körében elvégzett 48 hetes vizsgálatban összehasonlították a szer két különböző koncentrációjú változatát. Az eredmények alapján az 5%-os oldat esetében 45%-kal több hajszál képződött, mint a 2%-os oldalt esetében. Nem meglepő módon a nők általában lényegesen jobban reagálnak a minoxidil kezelésre, mint a férfiak. Szintén érdekesség, hogy a nők esetében nem volt szignifikáns eltérés a 2%-os és az 5%-os oldat hatásának eredményessége között. Ugyanakkor későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy valamilyen mérsékelt előnye azért a nők esetében is volt a magasabb koncentrációjú minoxidil oldatnak. Nők esetében talán az egyetlen kellemetlen mellékhatás az arcszőrzet erősödése volt, amely főleg a magasabb koncentrációjú minoxidil készítmény használata során jelentkezett.

Finaszterid kezelés

A finaszterid egy 2-es típusú 5 alfa-reduktáz gátló szer, melyet nem külsőlegesen, hanem szájon át szedve alkalmaznak. A finaszterid nem egy anti-androgén szer. Ez a gyógyszer kizárólag férfiaknál alkalmazható, mert nők esetében a fejlődő fiú magzatban súlyos elváltozásokat okozhat.  A finaszterid esetében kimutatták, hogy jelentősen lassítja a kopaszodás folyamatát és jótékony hatással bír a haj újranövésére. A  haj újranövekedése a fejtetőn volt igazán látványos, ugyanakkor a frontális területekre is pozitív hatással volt. A minoxidilhez hasonlóan folyamatos kezelés szükséges, mert abbahagyását követően a progresszió újraindul a kopaszodásban. A tanulmányok szerint a finaszterid kezelés menopauzán átesett nőknél teljesen eredménytelen, így esetükben nem érdemes alkalmazni.

Végeztek a témában egy 10 éves utánkövetéses vizsgálatot a férfiaknál, és arra az eredményre jutottak, hogy napi 1mg finaszterid szedése mellett lényeges javulás volt tapasztalható a 30 év feletti férfiak esetében, különösen azoknál, akik az androgén alopecia előrehaladottabb fázisában voltak. A finaszteriddel végzett kutatás egyik érdekessége, hogy az idő múlásával a szer hatása nem hogy csökkent volna, de sok esetben még tovább is javult.

Egyéb kopaszodás elleni szerek

Hamarosan…

 Forrás: medscape.com