Hajbeültetés után – ezekre figyelj oda

Ha átestél az első hajbeültetéseden, akkor hajbeültetés után jogosan merül fel benned a kérdés, hogy miként kell ápolnod a hajadat és a fejbőrödet közvetlenül a műtét utáni napokban. Mindenképpen érdemes figyelembe venned, hogy a hajbeültetés is egy komoly műtét. Egy hajbeültetési műtét során több ezer apró seb keletkezik a fejbőrön, mind a donor területen – ahonnan kiveszik a hajat – mind pedig azokon a területeken, ahova beültetik. Ezek a sebek vérezhetnek is, ami igen súlyos fertőzési kockázatokat hordoz magában, ezért a poszt-operatív, műtét utáni teendők gondos betartása nagyon fontos.

Általános instrukciók hajbeültetés után

 1. Hajbeültetés utánA műtétet követően mihamarabb menj haza és pihenj le egészen másnap reggelig. Nagyon fontos a fizikai aktivitás minimalizálása!
 2. Annak érdekében, hogy csökkents a duzzanatot, a műtét után 1-3 napig próbálj úgy aludni, hogy a fejedet 45 fokos szögben megtámasztod a párnával, hogy a beültetett területek ne érintkezzenek a párnával.
 3. A hajbeültetés műtétet követően 3-5 napig szigorúan tilos bármilyen aszpirin tartalmú termék vagy alkohol fogyasztása!

Mit tegyek, ha …

Vérzés

 1. A hajbeültetés után napokig fennáll a veszélye, hogy egyes területek a fejbőrön vérezni fognak. Ez szinte mindig megállítható, ha folyamatosan erős nyomás alatt tartjuk a területet 15 percig anélkül, hogy felemelnénk a gézt, hogy ellenőrizzük, hogy elállt-e a vérzés. Határozottan, de óvatosan nyomjuk, ügyelve arra, hogy nehogy kimozdítsa a környező beültetett graftokat.
 2. Ha pihenéssel és nyomással nem tudja kontrollálni a vérzést, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot műtétet végző klinikával!
 3. Az első 3 nap során előfordulhat, hogy 1-1 graftot véletlenül kihúz vagy kifésül. Ilyenkor ne pánikoljon! Ez nagyon ritkán fordul elő, és ha meg is történik, ritkán veszít el néhány hajszálnál többet.

Fájdalom csillapítás

 1. A hajbeültetés után egy-két éjszakán át sok esetben szükség lehet gyógyszeres fájdalomcsillapításra. Ezt nem szükséges elviselni, gyógyszeresen csökkenthető a diszkomfort érzet.
 2. A hazai hajbeültetés klinikák rendszerint mindig elmondják, hogy mely fájdalomcsillapítókat lehet alkalmazni. Szükség esetén receptet is adnak.

Duzzanat

 1. Duzzanat előfordulhat (különösen az első hajbeültetési műtéteknél). Általában a homlokon jelentkezik a duzzanat, de rendszerint 2-4 nap után elmúlik magától, tehát nem okoz tartós problémákat. Ritkán előfordulhat, hogy szeme körül besötétedik a bőr (“fekete szem”). Ez nem szokványos és nem is hagy maradandó nyomot.
 2. A duzzanat csökkenthető, ha alvás közben néhány napig 45 fokos szögben párnákkal megtámasztod a fejedet vagy esetleg fotelben alszol.

Fertőzés

 1. A fertőzés meglehetősen ritka. Ennek megelőzése érdekében a műtétet követő 2 hétig kerülendő a szennyezett, poros levegő. Ne érintsd meg csupasz kézzel a donor területet és az átültetett graftokat. Ha ezt mégis elkerülhetetlennek látod, előtte alaposan moss kezet! A tiszta kezek csökkentik a fertőzés veszélyét. Ne felejtsd el jelezni az orvosodnak, ha a műtéttel érintett területeken fokozódó érzékenységet, bőrpírt vagy duzzanatot tapasztalsz.

Munka és fizikai aktivitás

 1. A műtétet követő 1 hétig szigorúan kerüld a nehéz fizikai munkát és a sportolást!
 2. 10-14 napig tartózkodj a nehéz tárgyak emelésétől, a súlyemeléstől és az úszástól (a klóros víz miatt)!
 3. Sokan már a műtétet követő napon visszatérnek a könnyű munkához, de a legtöbben legalább 2-3 napig otthon maradnak pihenni. A fent leírt lehetséges komplikációk miatt néhányan inkább kivesznek egy hét szabadságot, lábadozni, gyógyulni. Ez utóbbi különösen igaz, ha ez volt az első hajbeültetésed és még minden új neked. A műtéti hegek általában 7-10 nap után eltűnnek.

Hajmosás, hajápolás a hajbeültetés után

 1. A hajbeültetés utáni első napon már nagyon óvatosan megmoshatod a hajad a zuhany alatt. De az első 4-5 napban lehetőleg ne érje közvetlen erős vízsugár a beültetett területet, ahol a graftok vannak. Ilyenkor érdemes lehet egy csészét tartani a zuhanynál, hogy annak segítségével finoman le tudd öblíteni vízzel a beültetett területet is. A műtét után 2-3 nappal már nagyon finoman megérintheted ujjbeggyel is a beültetett területet zuhanyzás közben. Körömmel semmiképp se nyúlj a fejbőrödhöz.
 2. Hajlakkot akár már 1 héttel a hajbeültetés után is használhatsz, de ne felejtsd el nap végén lemosni.
 3. Óvatosan fésülködj, nehogy a fésűvel kihúzd a hajszálakat!
 4. 1-2 hétig lehetőleg ne használ hajszárítót, főleg ne úgy, hogy a legforróbb fokozatra van állítva.
 5. Ha minden heg eltűnt, akkor festeni, dauerolni és vágni is lehet már a hajat.

Hegesedés

 1. A hegek rendszerint 7-10 napon belül eltűnnek, de bizonyos esetekben ez tovább tarthat.
 2. Súlyosabb esetekben megfelelő kenőcsökkel is kezelhető a hegesedés.

Forrás: depts.washington.edu