Hajhullás kezelése – orvosi mezoterápia

A hajhullás mezoterápiával történő kezelése alig néhány éve jelent meg hazánkban, de azóta sem terjedt el tömegesen. A mezoterápia lényege, hogy a fejbőrbe egy hajszálvékony tűvel – az esetek többségében egy ún. mezo-pisztollyal – kerül beadásra a megfelelő hatóanyag 1-2 centiméteres távolságokban.

Mezo-pisztolyOrvosi mezoterápiával alapvetően a közönséges kopaszodást, pontosabban hajhullás egyik leggyakoribb típusát, az androgén alopeciát (AGA), vagy más néven férfias hajhullást szokták kezelni. Az androgén alopecia örökletes és androgénfüggő hajhullás, amelyet a haj folyamatos elvékonyodása, majd elhalása kísér a fejtetőn.  Mivel az androgén hajhullást a kutatások szerint a DHT enzim túltermelődése okozza, a mezoterápiás beavatkozás lényege, hogy valamilyen 5-alfa reduktáz gátló (az 5-alfa reduktáz egy olyan enzim, ami a tesztoszteront DHT-vá alakítja) hatóanyagot juttatnak közvetlenül a hajas fejbőrbe.

Minthogy az eljárás a hormonháztartásba történő beavatkozást jelent, természetesen lehetnek nem kívánt mellékhatásai. A mezoterápia logikája szerint a helyileg bejuttatott hatóanyag egyfelől lényegesen hatékonyabb, mint a szájon át bevett hatóanyagok, másfelől relatíve kisebbek, tolerálhatóbbak a mellékhatásai.

Nagyon fontos, hogy DHT blokkoló kezeléseket – nemcsak mezoterápia esetén! – még potenciálisan reverzibilis, visszafordítható állapotban célszerű megkezdeni! 
Elhalt hajhagymákat semmilyen szer nem képes életre kelteni! Azonban attól még, hogy egy terület kopaszodásnak indult, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy az ott lévő hajhagymák már teljesen elhaltak, hiszen lehetséges, hogy életben vannak még, csak nem képesek jelen állapotukban hajhagymát növeszteni. Minél hosszabb ideig kopasz egy terület, annál kisebb az esély, hogy maradt még a területen élő hajhagyma. Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kezelést időben, a kopaszodás észlelését követő 1-2 éven belül szükséges elkezdeni. Nem nagyon érdemes elkezdeni kipróbálni a piacon elérhető összes hajhullás elleni szert, mert mire az összeset kipróbáljuk és rájövünk, hogy egyik sem hat, addigra több év telik el, több százezer forintot költünk el, és a folyamat addigra már esetleg irreverzibilissé, visszafordíthatatlanná válik.

Az alábbiakban bemutatjuk az orvosi mezoterápia során egyik jellemzően alkalmazott hatóanyagot:

Dutasteride kezelés

A Dutasteride egy 5-alfa reduktáz  enzimet gátló szer, amely az enzim I-es és II-es típusát is blokkolja, így késlelteti a hormonális hajhullást.

A klinikai kutatások során a Dutasteride háromszor hatékonyabbnak bizonyult a korábbi években alkalmazott Finasteridhez képest, és ahogy már említettük az 5-alfa reduktáz mindkét típusát blokkolja, szemben a Finasteriddel, amely csak II-es típust blokkolja. A Dutasteride felezési ideje 4 hét, ellentétben a Finasteride lebomlási idejével, amely mindössze 6-8 óra. Tehát igen hosszan bomlik le a szervezetben, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kezelés első féléve alatt havonta kell ismételni a beavatkozást. Azt követően már csak fenntartó kezelések szükségesek 2 havonta.

A Dutasteride mellékhatásai mezoterápiasorán:

  • Szexuális mellékhatások: libidó csökkenés, spermiumszám csökkenés, ejakulációs rendellenesség

A Dutasteride-del folytatott kutatások főbb megállapításai a következők:

  1. A Dutasteride-es mezoterápia jó megoldás a kopaszodás kezelésére
  2. A Dutasteride a hajciklus dinamikáján, a hajszálszám növekedésén és a hajszálak átmérőjének növekedésén keresztül javítja az esztétikai hatást.
  3. Az injekciók okozta trauma szerepe a mezoterápia eredményét tekintve enyhe.
  4. A mezoterápia pszichológiai hatása a betegekre jelentős, elégedettségük figyelemre méltó.
  5. A Dutasteride spermiumképződésre gyakorolt káros hatása lehetséges, különösen állandó, korlátlan számú kezelések esetében.
  6. A Dutasteride mezoterápia szexuális funkciókra gyakorolt hatása kérdéses.
  7. A Dutasteride kezelés nem ajánlott gyermekvállalás előtt állóknak, erekciós illetve ejakulációs problémákkal küzdő betegeknek.

A Dutasteride kezelést követően 1 hónapig tilos a véradás,
és a baba érdekében babaprojektbe sem tanácsos belekezdeni!

Gyermekvállalást tervező nőknek semmilyen közvetlen, vagy közvetett módon (pl. szexuális úton)
nem javasolt a szerrel való érintkezés!