Hajbeültetés ár – ezekre figyelj oda

Hajbeültetés árHa már eldöntötted, hogy hajbeültetésre fogsz jelentkezni, nagyon hamar szembe találod magad a problémával, hogy mégis, hogyan döntsd el, hogy melyik hajbeültetés klinikát válaszd? Tekintettel arra, hogy a hajbeültetési beavatkozás egy szolgáltatás, több szempontot is érdemes figyelembe venni a körültekintő választáshoz. Ebben a cikkünkben most az egyik ilyen szempontot vesszük górcső alá és ez: a hajbeültetés ár.

1. Mi a hajbeültetés ár elszámolási egysége?

Alapvetően kétféle elszámolási egység ismeretes a hajbeültetési beavatkozások esetében. Az egyik a hajszál ár, a másik pedig a graft ár.

graftMi a különbség a kettő között? A graft egy vagy több hajszálat tartalmazó egység. Ha egy hasonlattal szeretnénk szemléltetni, akkor azt is mondhatnánk, hogy a hajszál a fűszál, a graft pedig a fűcsomó. Az, hogy egy graft, átlagosan mennyi hajszálat tartalmaz meglehetősen képlékennyé teszi annak megítélését, hogy ténylegesen mennyi hajszálat ültetnek be. 1 graft jellemzően 1-4 hajszálat tartalmaz. Ha átlagolni akarnánk akkor valahol 2-3 között lenne egy átlagos graft hajszál száma. Fontos, hogy észrevegyük, hogy ez egy súlyos dilemma minden hajbeültetés klinika esetében, hogy melyik elszámolási egységet alkalmazza. Mégpedig azért dilemma, mert bármelyiket választják, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

Megszámolják az átültetett hajszálakat?

Hajszál szám - hajbeültetés árAmennyiben a hajbeültetés ár hajszálanként kerül meghatározásra – jelenleg hazánkban egyértelműen ezt alkalmazzák – akkor a szolgáltatást igénybe vevő nagy örömére egészen fix és teljesítményarányos árral számolhat, látszólag. A nagy probléma ezzel, hogy bármennyire is furcsán hangzik, a szolgáltatás szempontjából a hajszál egy nem létező elszámolási egység. Egyszerűen azért nem, mert az alkalmazott hajbeültetési eljárás, ami az esetek 99%-ában FUE, ahogy neve is utal rá – Follicular Unit Extraction – nem hajszálak, hanem graftok átültetésén alapul. Következésképp még ha a hajszál is az elszámolás alapja, nagy valószínűséggel egyik klinika sem fogja megszámolni a hajszálakat, hiszen nem hajszálakat, hanem graftokat ültetnek át. Gondolj csak bele! Ahhoz, hogy a beültetett hajszálakat megszámolják, egy külön adminisztratív alkalmazott kéne, aki nem csinál semmit, csak húzza a rovátkákat egész nap, és nagyítóval elemzi a graftokat, hogy azok hány hajszálat tartalmaztak. Ez teljességgel irreális. Ha nagyon kerek hajszálszám jön ki, már az is komolyan felveti a lehetőségét annak, hogy becslés és nem számolás történt. Mindazonáltal a számolás vagy becslés kérdését eldönteni minden klinika egyéni felelőssége.

Szakmai szempontból ugyanakkor nehéz lenne elítélni a becslés módszerét, hiszen senki sem szeretné, hogyha a műtétet végző orvosok és asszisztensek a hajszálak számolgatásával lennének elfoglalva, ahelyett, hogy a beavatkozást igyekeznének maximális szakmai körültekintéssel és precizitással elvégezni. Csak sajnos itt van egy jelentős ellentmondás a páciensek elvárása és a realitások között. Jelenleg a legtöbb klinika átültetett hajszálakat próbál értékesíteni, nem pedig egy elérni kívánt komplex esztétikai megjelenést. Előbbi esetben az ügyfelek részéről jogosan merül fel a hajszálak számolgatásának kérdése, míg az utóbbi esetben csak az elért esztétikai eredmény számítana. Kicsit olyan ez, mintha egy regényíró a legépelt betűket akarná eladni, és nem pedig magát a komplex kulturális élményt, amit a regény egésze jelent.
Miért használ szinte mindenki hajszál árat?

Egyszerűen miattunk, laikus, egyszerű átlagemberek miatt. Igen nehéz küldetés lenne meggyőzni valakit arról, hogy ne a közismert és megszokott hajszál alapú hajbeültetés ár szerint számoljanak el vele. Ha mégis népnevelő szándékkal egy hajbeültetés klinika megpróbálná elmagyarázni ezeket szakmai sajátosságokat, a saját életét keserítené meg. Évtizedes berögződéseket nem lehet megváltoztatni egy rövid konzultáció alatt.

Szóval ott tartunk, hogy látunk egy fix, hajszál alapú hajbeültetés árat, és most kiderült, hogy a valóság az, hogy ez a hajbeültetés ár így egyáltalán nem fix, hiszen valójában az elszámolási egységek száma jó eséllyel becslésen alapszik.

Az igazság az, hogy jelenleg a legnagyobb probléma, hogy ebben a formájában az elszámolás egy bizalmi kérdés. Bízik-e a páciens abban, hogy a hajbeültetés klinika a beavatkozás során ténylegesen megszámolta a hajszálakat, vagy a graftokat. (?) Hiszen a páciens műtét közben mégsem strigulázhatja a hajszálakat.  Ha a bizalom megvan, akkor nincs probléma, azonban ha nincs meg, akkor kezdődik a kálvária. Előtte-utána fotók alapján a beteg elkezdi számolgatni a beültetett hajszálakat, esetleg a fotókat elviszi egy másik klinikához elemzésre stb.

Tricho scanHogyan mérhető az átültetett hajszálak száma?

Igazából lenne megoldás erre a problémára, hiszen manapság egyre jobb és jobb szoftveres, illetve fotografikus megoldások léteznek. Ilyenek például a különböző TrichoScan szoftverek, amelyek egyre nagyobb pontossággal képesek megállapítani a haj sűrűségét (hajszál/cm2), a hajszálak számát (db), a haj átmérőjét (µm), a haj növekedési rátáját (mm/nap) stb. Ezeket azonban a hazai hajbeültetés klinikák többsége nem alkalmazza. Érdemes lenne szorgalmazni ezeknek az eszközöknek az alkalmazását a hajbeültetési eljárások során, hiszen így a teljesítés megítélése nem szubjektív, bizalmi alapon történne, hanem teljesen objektív, ellenőrizhető módon.

2. Az alkalmazott hajbeültetési eljárás szerepe az árdifferenciálásban

Miután nagy nehezen túltettük magunkat az elszámolási egységek feloldhatatlannak tűnő dilemmáján, elérkezünk a hajbeültetés ár másik súlyos kérdésköréhez, mégpedig a klinikán belüli árdifferenciáláshoz.

Ha most ezt a cikkünket olvasod, bizonyára már átnyálaztad legalább néhány hajbeültetés klinika weboldalát. Ugye te is úgy emlékszel, hogy egyik klinikánál sem egyetlen árat láttál a hajbeültetésre, hanem legalább két-, három félét? FUE, FUE2, FUE Safe System, S-FUE, Innovatív FUE, VIP stb. mindegyik más és más áron. Miért van ez?

Gondolj csak bele, ott van 5-10 hajbeültetés klinika és mindegyik ugyanazt a szolgáltatást kínálja, nevezetesen a fejed egyik feléről átülteti a hajszálakat a másik felére. Miért nem kerül a hajbeültetés mindenhol ugyanannyiba? Ha minden klinika egyszerűen csak szimpla FUE hajbeültetést kínálna – valójában egyébként tényleg csak azt kínálnak! -, mi történne? Eláruljuk! Az történne, hogy nagyon durva árverseny alakulna ki a piacon, ami hosszú távon azt eredményezné, hogy a hajbeültetési klinikák profitja 0, azaz nulla lenne. Könnyen beláthatjuk, hogy ez egyik klinikának sem érdeke. Erre találták ki az árdifferenciálást!

Árdifferenciálással nap mint nap találkozol. Gondolj bele, amikor színházi előadásra mész, mindenki ugyanazt a színdarabot látja, tehát a szolgáltatás alapja ugyanaz. Mégis, aki a páholyban ül az többet fizet a jegyért. Vagy amikor vonattal utazol: az IC vonat is ugyanazt az alapszolgáltatást nyújtja, nevezetesen eljuttat A-ból B pontba, mégis az IC jegy drágább. De ugyanez a helyzet a mobiltelefonokkal. A mobiltelefon alapszolgáltatása a telefonálás, mégsem kerül minden telefon ugyanannyiba. A nyugdíjas és diák belépők olcsóbbak, mint a felnőttek, és még sorolhatnánk. Ugyanez a helyzet a hajbeültetéssel.

Sajnos a hajbeültetés esetében annyiban szerencsétlenebb a helyzet, hogy itt nagyon szűk terepe van az innovációnak, hiszen a folyamat roppant “egyszerű”: kivesszük a graftot, beültetjük a graftot, és mindezt ismételjük pár ezerszer.

FUE, egy mindenek felett

Mi az, amivel a klinikák mégis meg tudják különböztetni szolgáltatásaikat egymástól?

Egyfelől a fentebb már említett fantázianevek. Ezek önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy egy laikus elhiggye, hogy különböző szolgáltatásokról van szó. Pedig hát a valóság az, hogy a sok-sok elnevezés ellenére mindegyik elnevezés a FUE hajbeültetési eljárást takarja. Az ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) hivatalos álláspontja szerint ma a világon kizárólag kétféle elismert hajbeültetési eljárás létezik: a FUE és a FUT . Nem létezik más módszer!

Azt már láttuk, hogy a hajbeültetési eljárás módjában nincs különbség. Ha túltettük magunkat ezen is, akkor lássuk, hogy mi az, amiben valóban különbözhetnek a hajbeültetés klinikák szolgáltatásai, és ezek a különbségek vajon mekkora árbeli eltérést indokolnak.

  1. Különbözhet az alkalmazott FUE tű.
  2. Különbözhet a beavatkozást végző orvosok szakmai rutinja
  3. Különbözhetnek a klinika hajbeültetést eredményességét fokozó kiegészítő kezelései
  4. Különbözhetnek a hajbeültetési szolgáltatástól független kényelmi szolgáltatások

Nézzük akkor ezeket pontról pontra.

Mitől függ, hogy milyen FUE tűt (mikró körkést) alkalmaznak?

Standard FUE tűAz, hogy az egyes páciensek esetében milyen tűt alkalmaznak, egyfelől alapvetően egyéni sajátosságoktól függ.

A FUE tű (FUE punch) átmérője 0,3 és 1,25 mm között változhat. Itt a lényeg, hogy a páciens adottságainak függvényében a lehető legkisebb sebet ejtsék a fejbőrön. Könnyen beláthatjuk, hogy a tű átmérője semmiképp sem lehet ármeghatározó tényező, olyannyira, hogy még a tűket értékesítő gyártók sem tesznek különbséget árban egy kisebb vagy nagyobb átmérőjű tű között.

Standard FUE tű 2A tű falvastagsága és ezáltal élezettsége viszont már más kérdés, ott tényleges minőségi különbség van. Ebben az esetben már nem a páciens adottságainak függvénye, hogy milyen tűt alkalmaznak! Az úgynevezett Pro FUE tűk egy magasabb minőségi kategóriát képviselnek a Standard FUE tűkkel szemben. A Pro FUE tűk falvastagsága lényegesen vékonyabb, így a beavatkozás során kisebb a szövetek roncsolódása, következésképp gyorsabb lehet a sebgyógyulás is. Minimál-invazív beavatkozások esetén előszeretettel alkalmazzák ezeket a tűket.

Lássuk, hogy árban mekkora eltérést indokol egy minőségi tű használata. Míg egy standard FUE tű ára 18-20 dollár között mozog, addig egy Pro FUE tű 22-25 dollárba kerül. Az egyéb árnövelő tételekkel kalkulálva (szállítási díj, vámköltségek stb.) sem fogja meghaladni a tű értéke a 10.000 Ft-os nagyságrendet. Könnyen beláthatjuk tehát, hogy egy több százezres beavatkozás esetében, nem ez a tétel lesz az alapvető ármeghatározó.
A hajbeültetést végző sebészek rutinja, mint ármeghatározó tényező

Nos, azt kell mondjuk, hogy a hajbeültetést végző sebész rutinja az, amitől a hajbeültetés ára ténylegesen függ, vagy amitől függenie kéne. A hajbeültető orvos rutinjától függ, hogy az egyes hajszálak megfelelő, természetes szögben kerülnek-e beültetésre, megfelelő precizitással. Ismét csak a rutintől függ, hogy az adott orvos mennyi idő alatt képes elvégezni egy hajbeültetési beavatkozást. Ugyancsak a rutintól függ, hogy mennyire adekvát módon képes meghatározni az orvos, hogy melyik FUE tű használata optimális. Hovatovább csak egy rutinos hajbeültető orvos tudja eldönteni, hogy mitévő legyen, ha a páciens adottságai a szokásostól eltérőek, és a standard módszerek alkalmazása nem várt akadályokba ütközik.

Azt kell tehát lássuk, hogy a hajbeültetés, mint szolgáltatás minősége a legnagyobb mértékben nem az alkalmazott technológiától függ, hanem az orvosi rutintól. Egy kezdő hajbeültetés specialista hiába használ minőségi tűket, ha még nincs meg hozzá a kellő rutinja, hogy jól is alkalmazza.

Arra az esetre pedig már ne is gondoljunk, hogy esetleg nem szakorvos, hanem asszisztens végzi a hajbeültetési beavatkozást. Ez drasztikusan csökkenti ugyan az árat, de biztosak lehetünk benne, hogy a minőség rovására.

Mi alapján dönthetjük el, hogy ki a rutinos, profi hajbeültető orvos?

Ez messze nem egyszerű feladat, főleg egy laikus számára. Sajnos jelenleg nincs olyan publikus rendszer, amely korrekt módon, a szolgáltatást igénybe vevők oldaláról értékelné az orvosokkal való elégedettséget. Az, hogy az adott hajbeültetés klinika mennyire reklámozza magát, félrevezető lehet. A reklám célja a márka építés. Ha valamit sokszor látunk, elhisszük, hogy népszerű és elismert. Sajnos ez a valóságban nincs mindig így. Azt kell mondjuk tehát, hogy a reklám és a felhajtás nem mindig jó tanácsadó. Attól, hogy egy klinika vagy egy orvos különös energiát fordít a marketingre az még sajnos semmit nem mond a szolgáltatás minőségéről. Csakúgy, mint ahogy az sem, hogy hány híresség és sztár fordult meg a kezük alatt. Tudnunk kell, hogy az esetek többségében a hírességek nem jókedvükből vállalják az arcukat, hanem azért, mert “ingyenesen” kapták a szolgáltatást, amiért cserébe ők ellenszolgáltatást nyújtanak. Te mennyire hinnél valakinek, ha tudnád, hogy pénzért népszerűsít valamit? Ugye nem nagyon. De ha ugyanezt egy általad kedvelt közszereplő vagy sztár teszi? Akkor minden gondolkodás nélkül hiszel neki! Már csak azért is, mert azonosulni szeretnél vele, hogy te is ugyanott csináltathatod meg a hajbeültetésedet, hiszen ezzel egy picit magadat is a hírességek közé emelheted, legalább gondolatban.

Mi az ami mégis irányt mutathat nekünk? Sokat javít a helyzeten, ha a klinika:

  • rendelkezik szervezeti tagsággal egy nemzetközileg elismert hajbeültetési társaságban,
  • rendelkezik oklevelekkel az egyes orvosok által elvégzett képzésekről
  • nagy mennyiségű dokumentált referenciával rendelkezik
  • komoly szakmai cikkeket közöl elismert lapokban
  • közzéteszi páciensei véleményét a beavatkozás sikerességéről (és nem csak a jókat!)

A hajbeültetést kiegészítő kezelések hatása a hajbeültetés árára

Az árdifferenciálás során gyakorta találkozunk olyan hajbeültetést kiegészítő kezelésekkel, amelyek alkalmasak az árak megkülönböztetésére. Ilyenek lehetnek a különböző gyógyszeres kezelések, amelyeket a hajgyógyászok is széles körben alkalmaznak a hajhullás megállítására és a hajnövekedés beindítására. Ilyen hatóanyagok lehetnek a Dutasteride, a Finasteride és társai, amelyek önmagukban is alkalmasak a hajnövesztésre képtelen, de még elő hajhagymákat hajnövesztésre késztetni. Segítségükkel a beültetett hajszálak nagyobb része marad életképes, illetve a területen megmaradt még életképes hajhagymák is képesek új hajszálakat növeszteni.

Hasonlóképp egyre szélesebb körben kezd terjedni az ún. drakula terápia – szokták még PRP (Platelet Rich Plasma) kezelésként is emlegetni -, amely során a saját vérünk megtisztított, vérlemezkékben gazdag vérplazmáját fecskendezik vissza a fejbőrbe, amelynek szintén stimuláló hatást tulajdonítanak.

Amikor a hajszálárat ilyen kezelésekre hivatkozva emelik meg, mindig ellenőrizzük, hogy a kiegészítő kezelés különálló formában létezik-e, és ha igen, akkor mérlegeljük, hogy indokolja-e az ár adott mértékű emelkedését.

A hajbeültetés ár és az egyéb hajbeültetéshez kapcsolt kényelmi szolgáltatások

Tekintettel arra, hogy a hajbeültetés egy rendkívül költséges és időigényes beavatkozás, így sok esetben számos járulékos költség merülhet fel. Kétnapos hajbeültetési műtét esetén lehetséges, hogy a hajbeültetés ár tartalmazza a szállás biztosítását is. Előfordulhat olyan eset is, hogy a klinika a transzfer költségeket is fedezi (taxi, reptéri transzfer). Az esetek túlnyomó részében a kvártély mellett a kosztot is fizeti a klinika, tehát reggelit, ebédet stb. rendel az ügyfél részére, korlátlan fogyasztási lehetőséget biztosítva számára a műtét napján. Ezek persze mind-mind klinika függők, ugyanakkor egyértelmű árbefolyásoló hatásuktól eltekinteni nem lehet.


Aktuális hajbeültetés árak

A legjobb hajbeültetés ajánlatok alapján – Összegyűjtve – Közös nevezőre hozva