Fertőzések, bőrbetegségek okozta hajhullás

Hajhullás influenza és fertőzések következtében

A hajhullás gyakran valamilyen fertőzéses megbetegedés következményeképp jelentkezik. A fejbőr megbetegedését okozhatja egy hosszan elhúzódó, magas lázzal járó influenza, illetve olyan fertőzések is, mint a tífusz, vörheny, övsömör, ótvar, orbánc, hepatitis. Az olyan fertőző nemi betegség, mint a szifilisz (második és harmadik stádiumban) foltszerű hajhullással járhat.

A magas lázzal járó betegségek esetében nagy a valószínűsége a hajhullásnak, mivel 39 C-os testhőmérséklet fölött károsodnak a hajhagymák. Ilyenkor több hajhagymának is megakad a növekedési fázisa, a haj hamarabb kerül az úgynevezett nyugalmi és kihullási fázisba. Három-négy hónap múltán az érintett hajszálak végleg eltűnnek a fejbőrről.

Hajhullás a fejbőr gombás megbetegedései miatt

A fejbőr gombás megbetegedései nagy eséllyel válthatnak ki intenzív hajhullást. Az egyik leggyakoribb problémát az úgynevezett Malassezia furfur nevet kapó tipikus fejbőr élesztő gombafaj okozza, amely tulajdonképpen minden egészséges ember fejbőrén megtalálható, mivel fontos szerepet játszik az egészséges fejbőr flórájában. Probléma akkor merül fel, ha az immunrendszer valamilyen oknál fogva legyengül. Ennek következtében az élesztőgombák túlzott mértékű elszaporodása tapasztalható. Ez a gombafaj a zsírmirigyekből származó faggyúval táplálkozik, melynek emésztésével olyan anyagokat állít elő, melyekkel ingerli a fejbőrt. Ez tulajdonképpen a korpásodás folyamata, melyet másképp a fejbőr gombásodásának is nevezünk. A fejbőr túlzott korpásodása hajhulláshoz vezet, mivel a hajhagymák ilyenkor nem képesek elegendő tápanyagot elraktározni.

További hajhullást kiváltó fejbőrgombákként szokták még megemlíteni a Trichophyton fajait, melyek elsősorban a hajhagymákat károsítják. Egy másik gombafaj, a Microsporum canis gomba főképp gyerekeknél szokott előfordulni, melynek szembetűnő jele, hogy a fejbőrön körkörös formában jelennek meg kopasz felületek.