Hormonzavar és a hajhullás

Minden olyan behatás, amely a hormonrendszer megzavarásával, annak működésébe való beavatkozással jár, kiválthat hajhullást. A következőkben a három leggyakoribb, hormonrendszert érintő változás miatt bekövetkező hajhullást eredményező okokról lesz szó.

Terhesség

A terhességhez kapcsolódó hajhullás általában a szülést követően jelentkező egyik gyakori tünet. Terhesség idején megváltozik az anya hormonháztartása, több ösztrogén termelődik, melynek egyik következménye, hogy a várandós kismamának a szokásosnál is sűrűbb és egészségesebb haja lesz. A haj növekedési időszaka ugyanis kitolódik ebben az időszakban. A szülést követően azonban a hormonrendszer ismét átrendeződik és ennek egyik megnyilvánulása lehet az erős hajhullás. A tünet pár hónap elteltével megszűnik és a haj ismét növekedésnek indul Ez egy teljesen természetes és normális reakciója a szervezetnek.

Fogamzásgátló szerek okozta hajhullás

Majdnem minden gyógyszer szedése eredményezhet hajhullást, de ez a kockázat különösen releváns a fogamzásgátló szerek szedése esetében. A gyógyszer tulajdonképpen felgyorsítja a haj növekedési ciklusát, ami azt jelenti, hogy a haj a növekedési fázisból hamarabb kerül a nyugalmi fázisba. A nyugalmi fázist követően (amely általában 2-3 hónapig tart) a haj spontán módon kihullik, mielőtt még az új növekedési ciklusba léphetne (ami egy 3-tól 7 évig terjedő ciklus). Normális esetben a hajnak mindössze 10-15 százaléka szokott nyugalmi állapotban lenni, de ez az arány hajhullás esetében akár 50 százalékra is emelkedhet. Érdekes módon hajhullás előfordulhat fogamzásgátló tabletta szedés elkezdésével, másik fajtára való váltással illetve a gyógyszer szedésének abbahagyásával is.

Változó kor

A változó korba való lépéssel megváltozik a nők hormonrendszere. A női hormon termelése csökken, míg a nőkben is megtalálható, de kisebb mennyisédű férfi hormon aránya emelkedik. Az eredmény: tartós és drasztikus hajhullás.