Hajhullás pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés miatt

A pajzsmirigy szervezetünk egyik létfontosságú anyagcsere folyamataiért felelős szerve. Ez a gége előtt található hormon előállító mirigy kétféle hormon termeléséért felelős, mégpedig a tiroxin (T3) és a trijód-tironin (T4) elnevezésű hormonokért, melyek fontos szerepet játszanak a növekedés és fejlődés elősegítésében illetve az anyagcsere folyamatokban. A pajzsmirigy problémákat ebben az esetben két csoportra fogjuk bontani, alulműködésre és túlműködésre.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) esetében a túl kevés T3 és T4 hormont termelődik. Az alulműködés számos megnyilvánulási tünete, mint a fázékonyság, a száraz és hideg bőr, depresszió, mélyebb, rekedtebb hang, a szív keringési zavarai, az alacsonyabb vérnyomás, az étvágytalanság ellenére súlygyarapodás, székrekedés illetve koncentrációs problémák mellett fénytelen, törékeny hajhoz és intenzív hajhulláshoz is vezethet.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy betegségek másik leggyakoribb formája a pajzsmirigy-túlműködés, amely tipikusan nők esetében fordul elő illetve idősebb korban. A 20 és 40 év közötti nőknél ez a betegség ötször gyakoribb, mint férfiaknál.  A túlműködés esetében a megengedett mennyiségnél jóval több T3 és T4 hormon termeléséről kell beszélnünk. Sokféle megnyilvánulási jele lehet a pajzsmirigy-túlműködésének. A betegek a következő tünetekről panaszkodnak a leggyakrabban: fokozott súlyveszteség az állandó éhségérzet ellenére, hasmenés, idegesség, izzadás, erős szívdobogás és végül, de nem utolsósorban hajhullás. Pajzsmirigy-túlműködés esetében felgyorsul a haj növekedési fázisa, melynek következtében a haj vékonyabb és törékenyebb lesz és csak csekély mértékben növekszik, mivel sokkal hamarabb kerül a nyugalmi fázisba.