Hajhullás fogtömés érzékenység miatt

Előfordulhat, hogy a hajhullás a fogtömés anyagaira való érzékenység miatt alakul ki. Ilyen, legtöbb esetben érzékenységet kiváltó anyag az amalgám, amely fele arányban higanyból, ezen felül ezüstből, ónból és rézből tevődik össze. Az említett alkotóelemek mind a nehézfémek csoportjába sorolhatóak.

Az amalgámtömés általános tulajdonsága, hogy az évek során lassan feloldódik, így körülbelül tíz év után a fogtömést eredetileg felépítő higany mennyiségének már csak a fele található meg. Ebből kifolyólag fennáll annak a veszélye, hogy a tömést alkotó higany az idők során felszívódott a szervezetben.

A higany amalgámból való kiválását több tényező is kiválthatja:

  • Rágás és fogcsikorgatás
  • Forró illetve savas ételek és italok fogyasztása (Cola, limonádé, kávé, ecet stb)
  • Cukor és cukortartalmú élelmiszerek, melyeket a baktériumok öt percen belül savvá alakítanak
  • Fluoridot tartalmazó fogkrémek
  • Dohányzás

A higany mérgező hatása függ attól, hogy az adott mennyiség képes-e a ként megkötni. A kén több protein alkotóeleme a szervezetben, mint például a cisztinnek, a ciszteinnek vagy a metioninnak is. A proteinek fő alkotóelemei az enzimeknek, melyek az anyagcsere lebonyolításáért, az energia és hormon előállításáért, valamint a salakanyag eltávolításáért felelnek. A higany megköti az enzimek kéncsoportjait és akadályozza azokat eredeti funkciójuk betöltésében. Ezen felül ez a nehézfém képes a nyomelemeket – mint a szelén vagy a cink- kiszorítani az enzimekből, nyomelem hiányt eredményezve a szervezetben. A sejtfal proteinjeinek megkötésével a higany – de az alumínium, az ólom és a kadmium is – gátolják a kalcium, a kálium és a nátrium sejtekbe való eljutását.

A palládium az aranyfog egyik alkotóeleme, amely az új fog szilárdságát biztosító ötvözet, ugyanis a tiszta arany túl lágy, ahhoz, hogy harapni illetve rágni lehessen vele az ételt.

A palládium is egy erősen mérgező anyag. Az anyagcsere folyamatokért felelős enzimek alkotóelemeiként szolgáló fehérjékre mérgező hatással van. A palládiumnak, csakúgy, mint a higanynak, szintén enzimblokkoló hatása van.