Hajbeültetés portál Hajhullás okai Mit tehetünk a hajhullás ellen?

Mit tehetünk a hajhullás ellen?

A hajhullás egy természetes folyamat, ami kb. napi 100 hajszál elvesztéséig normálisnak tekinthető. Azonban az ennél nagyobb mértékű kóros hajhullás is megelőzhető, ha odafigyelünk testi-lelki egyensúlyunkra.

  • Fontos a megfelelő táplálkozás, fogyasszunk sok b
  • Béta-karotint, B és A vitamint tartalmazó ételt (pl. sárgarépa, mandarin, káposzta, cékla, cseresznye, gabonacsírák, földimogyoró, dió, lencse, mandula, élesztő, stb.) és pótoljuk a nyomelemeket (réz, szelén, cink, vas). Tartsuk fenn szervezetünk sav-bázis egyensúlyát! Igyunk lúgosító vizet, vagy teát.
  • Figyeljünk az életmódunkra, kerüljük a stresszt és a dohányzást!
  • Megfelelő hajápolással is elkerülhető vagy mérsékelhető a hajhullás; ne hagyjuk, hogy a hajvégeink eltöredezzenek, kerüljük a forró hajszárító és a hegyes fogú fésűk használatát, helyette puha hajkefével keféljük át naponta akár többször is a hajunkat. Mindig a hajunknak megfelelő, tápláló sampont válasszunk, használjunk hajbalzsamot, ill. hidratáló hajpakolást. Különösen férfiaknak ajánlott DHT-blokkoló (dihidro-tesztoszteron) sampon alkalmazása, mivel ez a hormon is felelős a kopaszodásért.
  • A káros vegyszerek ártanak a hajnak, kerüljük a túl klóros uszodavizet, a hajfestést.
  • A rendszeres fejmasszázs, az akupresszúrás kezelés jót tesznek a fejbőrnek, a fordított testhelyzetű jógagyakorlatok (pl. gyertya, fejenállás) pedig serkentik a hajhagymák vérellátását. Figyelem: ez utóbbiak magas vérnyomás betegségben szenvedőknek nem ajánlottak!
  • Fontos a hajhagymák melegen tartása, ezért télen hordjunk sapkát. A tűző napsütés is árt a hajunknak, nyáron viseljünk kalapot vagy baseball sapkát.
  • A szervezetünkben lévő gyulladások, emésztési zavar, vagy a pajzsmirigy nem megfelelő működése is vezethetnek túlzott hajhulláshoz. Ilyenkor az ok megszüntetésével a hajhullás is megszűnik.
  • Léteznek homeopátiás módszerek is a kopaszodás kezelésére. Ilyenek pl. a különféle gyógynövényekből készült teakeverékek: körömvirág, gólyaorr, ragadós galaj, bojtorján azonos arányú keveréke. Az ebből készült teát kb. két hónapon keresztül kell alkalmazni.
  • Ha kóros hajhullást észlelünk, mindenképpen forduljunk szakemberhez! A korai felismerés elősegíti a gyógyulást. Ma már számos modern megoldás létezik a hajhullás és a kopaszodás megállítására, így minél előbb orvoshoz fordul, annál kevésbé kell komoly mértékű hajhullással szembenéznie. És ne feledje: a megelőzés sokkal könnyebb és olcsóbb, mint a hajkorona utólagos helyreállítása.
Címkék:

Kapcsolódó bejegyzések