Hajhullás kemoterápia miatt

A kemoterápia a daganatos megbetegedések ellen ma ismert módszerek közül az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyítási mód, melynek során a szervezetbe juttatott erős gyógyszerek segítségével próbálják meg elpusztítani a rákos sejteket. A kezelés megviseli az egész szervezetet és számos mellékhatása mellett az egyik legismertebb és leglátványosabb tünete a hajhullás.

A tünet kialakulásáért nagyon sok esetben a kemoterápiai kezelés során szedett erős gyógyszerek tehetőek felelőssé. A gyógyszerek szedésével károsodnak a test aktívan osztódó sejtjei. Ilyen gyorsan és gyakran osztódó sejtek találhatók a kezelendő tumorban, de a nyálkahártyában, a csontvelőben és a hajgyökerekben is.

A gyógyszerek az egész szervezetre kihatnak, így az említett területekre is. Ennek következtében a haj növekedése megakad, a haj szerkezete károsodik és elkezd ritkulni.

A hajhullás a legtöbb esetben két-három héttel az első kezelést követően kezdődik el, de az is előfordulhat, hogy már az első kezelést követően hajhullást tapasztal a beteg. A hajhullás intenzivitásában a következő tényezők játszanak szerepet:

  • az előírt gyógyszer illetve különböző készítmények keverékének fajtái
  • a gyógyszer adag mértéke
  • a kezelések száma
  • a beteg életkora

A kezeléseket követő hatodik vagy nyolcadik héttől a haj ismét növekedésnek indul, melynek fő oka, hogy a kemoterápiai kezelések alatt szedett gyógyszerek ekkorra bomlanak le a szervezetben.

A sugárkezelés hajhullást eredményező hatása

A sugárkezelés a rosszindulatú rákos megbetegedések ellen alkalmazott leggyakoribb módszer. Ha a sugárzás a fejet is éri, károsodhatnak a hajgyökerek, így az hajhullással jár. Amennyiben a sugárzás a test más részét éri, nincs befolyással a hajgyökerekre. A fejet érő sugárkezelés esetében a hajhullás erőssége természetesen itt is függ a sugárzási dózistól, illetve a kezelések gyakoriságától. Ebben az esetben is a kezeléseket követő pár hét múlva a haj ismét növekedésnek indul.