Hajhullás nehézfémekkel való érintkezéstől

A hajhullás számok oka közül a nehézfémek okozta mérgezés is számba jöhet.

Az iparosodás korában ez egy megkerülhetetlen lehetőség. Nehézfémek megtalálhatóak a földben, a vízben, a levegőben és sajnos az élelmiszereinkben és háztartási eszközeinkben is. A szervezet túlzott mértékű toxikus anyaggal való telítődése az immunrendszer legyengülésén és károsodásán keresztül nemcsak drasztikus hajhulláshoz vezethet, hanem rákot, autoimmun betegséget, magas vérnyomást illetve tanulási, koncentrálási nehézséget is eredményezhet.

A toxikus fémeknek két fő csoportját különíthetjük el. A fémek első csoportjába olyan anyagok tartoznak, melyek nagyon kis mennyiségben találhatóak meg az emberi szervezetben és jelenlétük létfontosságú a test normális működéséhez. Nagyobb koncentrációban azonban mérgező hatásuk van. Ebbe a csoportba tartozik a vas, a réz, az arzén és a cink. A másik nagy csoportba tartozó nehézfémek nem töltenek be semmiféle funkciót szervezetünkben. Ide sorolhatóak a szervezetre legveszélyesebb nehézfémek, mint az ólom, a kadmium, az alumínium, a higany, a palládium, az ezüst, króm, a nikkel és a berillium.

A nehézfémek a bőrön, a légutakon vagy a gyomor nyálkahártyáján keresztül kerülhetnek a szervezetbe. Ha a mérgező fémeknek sikerül legyőzniük a bőr vagy a nyálkahártya védőrétegét, akkor a véráram útján vagy közvetlenül a veséhez és a májhoz jutnak el, vagy pedig a szervek kötőszöveteibe és sejtjeibe kerülnek be, ahol akár hosszú évekig is megtelepedhetnek.

A nehézfémek első lépésként lerakódnak a létfontosságú szervekben (szív, vese, idegek, agyvelő, máj, csontok), majd létfontosságú ásványi anyagokat vonnak ki a szervezetből, melyek helyére beépülnek anélkül, hogy a továbbiakban betöltenék eredeti funkciójukat. Ennek következtében megakadályozzák az enzimek munkáját az anyagcsere folyamatokban és súlyosan károsítják az immunrendszert.