Hajhullás gyógyszeres kezelések miatt

A gyógyszeres kezelés alatt álló betegek esetében magas a hajhullás tünetének kockázata. A véráramba bekerülő, majd egészen a hajhagymákig eljutó gyógyszerek hatóanyagai akadályozó tényezői lehetnek a haj eleve érzékeny növekedési fázisára.

Hajhullás csak bizonyos gyógyszeres készítményeknél jelenhet meg mellékhatásként. Ilyen gyógyszerek alatt értendőek a magas koleszterinszint elleni készítmények, vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló szerek, magas dózisú véralvadásgátló gyógyszerek, epilepsziás betegek által szedett készítmények, valamint rákos betegségeknél alkalmazott kemoterápiai gyógyszerek okozhatnak mellékhatásként hajhullást. Ezen felül reumás betegek által rendszeresen szedett NSAID szerek is károsíthatják az arra érzékeny betegek hajstruktúráját. Mindez vonatkozik bizonyos antibiotikum készítményekre is, mivel csökkenthetik a szervezet hemoglobin szintjét, amely a vér oxigén szállításáért felel. Ezen készítményeknek hasonló hatásuk van a szervezet B vitamin raktárára is. Mindkét eset kiválthat erős hajhullást. A pajzsmirigy betegségekre szedett gyógyszerek nem megfelelő adagolása szintúgy kárt tehet a hajkoronában.

A gyógyszeres készítmények okozta hajhullás tünete sok esetben már egy héttel a gyógyszer szedésének megkezdése után jelentkezik, de az is előfordulhat, hogy csak több héttel később alakul ki. A hajhullás ilyenkor leggyakrabban a hajválaszték részeit érinti. A készítmény szedésének csökkentésével vagy annak elhagyásával a hajhullási tünetek is hetekkel később elmúlnak.