Hajbeültetés portál A kopaszodás okai

A kopaszodás okai

A hajhullás egy természetes folyamat, amely során napi mintegy 100 hajszálat is elveszíthetünk, de ezzel párhuzamosan ugyanennyi új hajszálunk nő.  A fokozott hajhullásnak többféle oka is lehet, mint pl. a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő hajápolás.

A kopaszodás kóros hajhullás, amikor az elveszített hajszálak helyett nem nő másik, vagyis a haj ritkulni kezd és csökken a hajjal borított terület. A kopaszodás általában örökletes, hormonális probléma, amely nem visszafordítható.

Leggyakoribb fajtája a kopaszodásnak az androgén alopecia, az úgynevezett férfias kopaszodás. Ennek oka a hajhagymák DHT-ra (dihidro-tesztoszteronra) való fokozott érzékenysége.  (A DHT a férfiak tesztoszteron hormonjából képződik.) Jellegzetes, genetikailag meghatározott formája van: először a halántékoknál oldalt és a fejtetőn kezd el a haj ritkulni, végül csak egy patkó alakú hajas terület marad.

Nők esetében beszélhetünk feminim és maszkulin típusú kopaszodásról.  Az első esetben a teljes hajas területen csökken a hajsűrűség, és emiatt főleg a fejtetőn láthatóvá válik a fejbőr.
Mivel a nők szervezetében egyaránt megtalálhatóak a női és a férfi hormonok (ösztrogén és androgén), a hormonháztartás felborulásakor (pl. a változó korban) az androgének kezdenek el nagyobb számban termelődni. Ilyenkor a nőknél is férfias típusú kopaszodást figyelhetünk meg.

A hormonális változásokon kívül bizonyos gyógyszerek tartós szedése is okozhat kopaszodást. Ezek lehetnek fogamzásgátlók, pajzsmirigy működésére ható szerek, véralvadásgátlók, amfetaminok és egyes antibiotikumok. Ide sorolhatjuk még a kemoterápiás kezelés során bekövetkező hajvesztést is, de ez esetben a terápia befejezésével a haj újra kinő.

Ezen kívül létezik még a hegesedés okozta kopaszodás, amely kialakulhat fizikai-kémiai traumákat (pl. égés), súlyos bakteriális, gombás fertőzéseket és erős ionizáló sugárzást (radioaktív, röntgen) követően. Ezen kizárólag a hajátültetés segíthet, más típusú kopaszodásokra léteznek különböző hajnövesztő szerek, azonban ezek sem válnak be mindenkinél.

A kopaszodás általában hosszabb folyamat, amelynek vannak különböző előjelei, így már a kezdeti fázisban is lehet ellene tenni.