Hajbeültetés portál A hajhullás okai

A hajhullás okai

Hajhullás okai

A hajhullás kialakulásának számos oka lehet. A legtöbb esetben a hajhullás okai hormonális problémákra, genetikai örökségből fakadó tényezőkre vezethetők vissza. Ez a kellemetlen tünet sok esetben az immunrendszer legyengülésének egyik jeleként is megmutatkozhat.

A hajhullás okai rendkívül összetettek, megfejtésük sok esetben okoz fejtörést az orvosok számára, hisz a tünetért gyakran egy időben több tényező is felelőssé tehető. Ebből kifolyólag egy többtényezős betegségről beszélhetünk, amely minden egyénnél különböző okok folytán alakul ki. A következőkben ismertetjük a hajhullás kialakulásának legáltalánosabb és leggyakoribb okait.

A hajhullás okai leggyakrabban…

 1. Stressz és lelki betegség
 2. Hormonális zavarok, melynek kiváltói lehetnek a változó kor, fogamzásgátló szerek, terhesség
 3. Pajzsmirigy túlműködés, -alulműködés
 4. Kemoterápia illetve sugárzáskezelés
 5. Fertőzések, bőrbetegségek: gombás fertőzések, bakteriális fertőzések vagy vírus okozta betegségek, mint például herpesz vírus, a bőr megbetegedései, mint pikkelysömör, fejbőr ekcéma stb.
 6. Gyógyszeres kezelések: pl. véralvadásgátló, magas vérnyomás elleni készítmények szedése
 7. Nehézfémekkel vagy festékből, lakkozó anyagból, ragasztóanyagból, oldószerből, rovar irtószerből származó toxikus anyagokkal való érintkezés
 8. Fogtömés anyagaira való érzékenység miatti hajhullás, mely eredhet a higanyra vagy a palládiumra való érzékenységből.
 9. A hajápoló szerek összetételeire való érzékenység
 10. Egyoldalú diéta
 11. Vashiány
 12. Örökölt tulajdonságok: elsősorban férfiaknál jellemző, amelynek okozója a DHT hormon, mely csökkenti és akadályozza a hajhagymák tápanyagellátását.

Normális vagy kóros hajhullás?

Napi 80-100 hajszál elvesztése még teljesen természetes élettani folyamat. Azonban, ha tartósan több hajat veszítünk, az már kóros hajhullás, mely csupán egy látványos tünete egy háttérben meghúzódó komolyabb betegségnek. Ezért nem csupán esztétikai okokból fontos, hogy a hajhullás okai fel legyenek derítve.

Fontos azonban, hogy élesen kettéválasszuk a hajhullást és a kopaszodást! A kettő ugyanis nem azonos. Önmagában a hajhullás még nem eredményez kopaszodást, hiszen az egészséges haj újranő, még akkor is, ha kihullását valamely külső, vagy belső környezeti tényező okozta.